Bosbouw/Landbouw

Koffieboeren Oaxaca helpen met herstel woud

In de kuststreek van de Mexicaanse deelstaat Oaxaca werken Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren samen in een project om het bos in hun omgeving herstellen.

Wat ooit een dichtbeboste regio was, bestaat nu grotendeels uit kale heuvels. Door veehouderij en landbouw gingen grote delen van het woud verloren. In het Carbon Coffee project planten de boeren weer nieuwe bomen. Niet alleen zorgen ze zo weer voor een herstel van het bos, ook zorgen ze voor een duurzamere manier van koffie verbouwen.

Schaduwbomen
Koffie gedijt immers het best onder schaduwbomen. Die beschermen de koffieplanten tegen de felle Mexicaanse zon en zorgen voor een gezondere bodem. Wat uiteindelijk weer resulteert in betere kwaliteit koffie en hogere productiviteit.

CO2
Een bijkomstige inkomstenbron uit het Carbon-Coffee Project is de verkoop van zogeheten CO2 Credits. De nieuwe bomen nemen CO2 op. Door te meten hoeveel kunnen ze die credits verkopen aan bedrijven of landen. En zo worden ze beloond voor hun werk om het bos te herstellen.

Chatino
De boeren richten gezamenlijk daarvoor een stichting op die zorgt voor het economische welzijn van hun gemeenschappen. Dat is zeer belangrijk voor deze mensen, wiens inheemse taal Chatino, op het UNESCO-lijstje staat van bijna uitgestorven talen.

3 thoughts on “Koffieboeren Oaxaca helpen met herstel woud

  1. Pingback: Helpt certificering boeren weerbaar te zijn tegen klimaatverandering? | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: Kiezen voor eerlijk voedsel helpt door klimaat geplaagde boeren | The Frog Blog Nederland

  3. Pingback: 2015: Het jaar van de bodem | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s