Landbouw

Een plaag die nieuwe inkomsten oplevert voor cacaoboeren

Ratten zijn een plaag, waar ze ook voorkomen. Ook in Afrika, waar een grote neef van onze gewone rat, de rietrat, de boeren en natuurbeschermers de nodige kopzorgen oplevert. Tegelijkertijd is dit uit de kluiten gewassen knaagdier een ware delicatesse. Het fokken van de rietrat biedt cacaoboeren extra inkomen. Deel vijf van de serie blogs over ons werk in Ghana van Marcus Schaefer, lid van het communicatieteam van de Rainforest Alliance.

Overal in Afrika beneden de Sahara is hij te vinden. De rietrat (Thryonomyidae) is een lomp uitziende grote rat die kan uitgroeien tot wel 7 kilo en tot meer dan een halve meter lang. Hij leeft voornamelijk van gras, riet, vruchten en noten.

 

Ware plaag
Op het eerste gezicht ziet dit grote knaagdier er dan ook niet uit als een bedreiging voor natuurbehoud en landbouw. Maar schijn bedriegt. De rietrat is namelijk een enorme plaag voor boeren in Afrika. Ook in Ghana, waar hij veel voorkomt. Door zijn enorme eetlust zorgt hij voor allerlei problemen. Wanneer hij losbreekt in de tuinkeukens van de Ghanezen is het complete chaos.

Delicatesse
Tegelijkertijd wordt zijn vlees door velen als delicatesse beschouwd. Op veel Afrikaanse markten is meer rietrattenvlees te koop dan runder- en varkensvlees. Er wordt dan ook flink op hem gejaagd. “Een veelvoorkomend gebruik daarbij is door de holen van de rietrat in de brand te steken”, legt Anthony Adom, groepsleider voor de Rainforest Alliance in de Ghanese regio Juabeso/Bia uit. “De dorpelingen jagen ook op de ratten in het nabijgelegen nationale park. Door deze praktijk zetten ze het regenwoud extra onder druk.”

Rietrathouderij
Daarom zijn Anthony Adom en zijn collega’s een project gestart om dorpelingen en boeren rietratten zelf te laten fokken. Zo willen ze de jacht in het nationale park verminderen. De verkoop van het vlees van de knaagdieren kan voor de dorpelingen, die veelal cacaoboeren zijn, extra inkomsten opleveren.

“De rietrat werpt twee tot drie nesten, met daarin maximaal acht jongen”, aldus Adom. “Een volwassen rietrat verkoop je voor ongeveer 40 dollar. Ter vergelijking, een cacaoboer verdient ongeveer 100 dollar per zak cacaobonen. Zijn gemiddelde oogst bestaat uit ongeveer 15 zakken per jaar. De rietrat biedt dus zeker een potentieel voor een extra bron van inkomsten.”

Drie vrouwtjes en een mannetje
Twintig families zijn gaan meedoen met het project en hebben daaruit steun gekregen om rietratten te gaan fokken. Samen hebben ze een organisatie opgezet die voor hen de marketing en sales doet. Adom: “We hebben deelnemers getraind hoe ze dieren moeten fokken en lokale timmermannen voorzien van bouwmaterialen voor de hokken. Alle deelnemers hebben drie vrouwtjes en een mannetje gekregen om te mee te beginnen.”

Eetlust
Een van de eersten die meedeed aan het project was Christiana Adusei uit het dorp New Agogo. “Ze zijn makkelijk te houden en ik ga dan ook andere boeren helpen om hun eigen rietrathouderij op te zetten”, zegt ze. “De grootste uitdaging bij het fokken van de dieren is om hun voedsel te verzamelen. Ze hebben zo’n enorme eetlust en eten wel twee grote balen gras elke dag.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s