Klimaatverandering/Onderwijs

Tegengaan van klimaatverandering begint in het klaslokaal

elisaAfgelopen zomer was het educatieteam van de Rainforest Alliance in de Mexicaanse deelstaat Chiapas in om leraren te ondersteunen met het werken met onze klimaatmodules. 57 leraren deden mee aan een vijfdaagse workshop. Waaronder de 29-jarige Elisa Jiménez González, lerares op een plattelandsschool in het dorp 5 de Febrero. Zij vertelt meer over hoe zij de link tussen ontbossing en klimaatverandering introduceerde bij haar leerlingen.

De meeste leraren die meededen aan de cursus werken op de zogeheten Telebachilleratos, een subdivisie van het schoolsysteem in Chiapas. Daaronder vallen veel plattelandsscholen in afgelegen gebieden. Ondanks een chronisch gebrek aan geld, zijn deze scholen nauw verbonden met het woud en de koffieplantages om hen heen. Elisa Jiménez González werkt als lerares op Telebachillerato Num. 37 in het dorp 5 de Febrero.

Je leerlingen wonen zo dichtbij het bos. Hoe kijken zij aan tegen deze omgeving?
“De meesten hebben er respect voor. Tegelijkertijd gebruiken alle gemeenschappen het bos ook voor noodzakelijke dingen. Ze halen er hout vandaan voor brandhout en om huizen mee te bouwen. Er is hier in het dorp ook een ecologisch park, dat bewoners leert hoe belangrijk het is dat ze zorgen voor hun bos.”

Hoe denk je zelf over bossen en klimaatverandering?
“Soms voel ik me wel eens pessimistisch. De enorme bevolkingsgroei in combinatie met het slechte gebruik van onze bronnen zijn belangrijke factoren. Ik zie voorlopig de bevolkingsgroei niet afnemen. Maar het werken met de Rainforest Alliance geeft me een meer positief gevoel. Ieder van ons kan klein bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Door consumerisme te voorkomen en door betere persoonlijke keuzes te maken.”

Hoeveel wist jij zelf over klimaatverandering voor deze training van de Rainforest Alliance?
“Ik wist wel iets over de impacts van klimaatverandering. Allereerst  hebben zelf al wat meegemaakt hier in Chiapas. In 1998 waren er bijvoorbeeld enorme overstromingen, veroorzaakt door een orkaan. Sindsdien praten ze bij ons op school over klimaatverandering. Drie jaar geleden heb ik de studie Milieutechniek gedaan en ik heb de film An Inconvenient Truth van Al Gore gezien. Dat gaf me een meer duidelijker beeld wat er speelt. Tegelijk riep het juist weer meer vragen op.”

Telebachillerato37

Leerlingen van de Telebachillerato Num. 37 leren over de relatie tussen ontbossing en klimaatverandering.

 

One thought on “Tegengaan van klimaatverandering begint in het klaslokaal

  1. Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look.
    I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
    Terrific blog and terrific design.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s