Bosbouw/Landbouw

Bomen bieden cacaoboeren Ghana extra inkomen

In de regio Juabeso/Bia in Ghana is bijna elk aspect van het leven verbonden aan cacao. Zo’n 80 procent van het land wordt gebruikt voor het verbouwen van dit gewas. De rest van het land, dat er niet geschikt voor is, ligt braak. Tot voor kort. Want de Rainforest Alliance werkt in een driejarig project samen met lokale gemeenschappen om nieuw bos te creëren. Met indrukwekkende resultaten. Zo’n 227 boeren uit 36 gemeenschappen hebben samen al 58.438 nieuwe bomen geplant. 

Marcus Schaefer, lid van het communicatieteam van de Rainforest Alliance, was onlangs in het gebied en praatte met een van deze boeren, Oduro Kwadwo uit het dorp Asanteman.

Extra bron van inkomsten
Voor de boeren is het planten van bomen een extra bron van inkomsten. “Ik heb 800 bomen geplant op mijn land”, vertelt Kwadwo. “De meeste daarvan zijn mahonie- en cederbomen. Als God het wil zal ik over elf of twaalf jaar het hout van deze bomen kunnen verkopen. Dat geld zorgt voor een belangrijke aanvulling op mijn inkomsten als cacaoboer. Ze zijn voor mij een extra zekerheid, mochten er problemen zijn met mijn cacao.”

Wetgeving
De wetgeving rond bosbouw in Ghana is echter relatief zwak en werkt absoluut niet in het voordeel van kleinschalige bosbouwprojecten. Elke boom die namelijk niet goed gedocumenteerd is, behoort de staat toe, aldus deze wet. Ongeacht van wie het land is waarop de boom groeit. In het project helpt de Rainforest Alliance dan ook de boeren met deze uitgebreide documentatie zodat ze eigenaar kunnen blijven van de bomen die ze geplant hebben.

Gedetailleerde kaarten
“Boeren zijn verplicht om gedetailleerde kaarten te maken van hun land en alle geplante bomen moeten daarin gedocumenteerd worden”, legt Denis Oppong van Agro Eco uit, de uitvoerende partner van de Rainforest Alliance in Ghana. “Een andere uitdaging voor de boeren zijn de hoge kosten voor zaailingen.  We werken eraan om de capaciteit op te bouwen, zodat de meeste van de bomen uiteindelijk komen van eigen kwekerijen, die we samen met de boeren helpen opzetten.”

In het project heeft de Rainforest Alliance een berekening gemaakt hoeveel koolstof er kan worden opgeslagen in de verschillende typen land. Van productieve cacaoplantages, braakliggende stukken grond tot boomplantages, de modellen laten zien hoe de koolstofvoorraden afhangen van de verbeteringen die per stuk land zijn gemaakt.

“Deze kennis delen we met de Ghanese overheid, zodat het in toekomstige REDD en REDD+ projecten gebruikt kan worden”, zegt Denis Oppong.

Ontbossing
Ghana is ‘s werelds relatief grootste ontbosser.  Elk jaar verdwijnt er 2 procent van de resterende bossen in het land. Buiten de nationale parken en bosreservaten is er nog maar 40.000 hectare regenwoud te vinden. Begin twintigste eeuw was dat nog 8,2 miljoen hectare regenwoud. Oppong: “Het is dus zeer belangrijk de laatste overblijvende stukken woud te beschermen. De eerste stap daartoe is om bewustzijn te creëren over hoe belangrijk de bomen zijn. Herbebossingsprojecten zoals deze zijn daarvoor een effectieve manier.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s