Film/Rainforest Alliance

Al ons voedsel, maar dan zonder bomen te kappen

“We zouden al het voedsel dat we nodig hebben zonder bomen te kappen kunnen produceren.” Dat zegt Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance in het tv-interview met Larry King, de beroemde voormalige anchorman van CNN.

Verschillende experts van de Rainforest Alliance en Lipton komen in deze aflevering van de In View series van Larry King aan het woord over de impact die je als consument kan hebben op het milieu en het leven van wilde dieren en lokale gemeenschappen. Waaronder oprichter van de Rainforest Alliance, Daniel Katz.

Ontbossing
Elk jaar worden miljoenen hectaren bos gekapt. Zo’n 70 procent daarvan gebeurt voor landbouw. Het verdwijnen van bos vormt niet alleen een bedreiging voor de wilde dieren, ook leidt tot erosie van de bodem en vervuiling van water. Bovendien zijn bossen onmisbaar voor iedereen.

Thermostaat
“Bossen werken als een thermostaat voor de wereld”, benadrukt Whelan. “Ze absorberen koolstof en produceren ons zuurstof. Iedereen die wel eens in de schaduw van een boom heeft gezeten, weet dat ze ook de temperatuur reguleren. Om voedsel te verbouwen hakken we het bos om. Vaak doen we dat op zo’n inefficiënte wijze. We zouden al het voedsel dat we nodig hebben in de wereld kunnen produceren zonder bomen te kappen.”

De Rainforest Alliance werkt in 35 landen samen met boeren om duurzamer te werken. Daarbij hoort ook het tegengaan van verdere ontbossing en het planten van bomen.

5186992445_672cba85ce_bGroene kikkertje
Ontbossing raakt ons allemaal. We zijn allemaal afhankelijk van ze. Voor ons zuurstof, maar ook voor ons voedsel, medicijnen en huizen. Gelukkig is het niet moeilijk om iets te doen hiertegen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor producten als koffie, thee, chocolade met het groene kikkertje, ons keurmerk. Dan kies je voor kwaliteitsproducten die een beter bestaan bieden voor zowel mensen, dieren als bossen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s