Landbouw

Cacaoplantages Ghana veranderen door vraag naar duurzame chocola

In 2012 groeide het aantal cacaoplantages met Rainforest Alliance certificering met meer dan 300 procent. Wereldwijd hebben bijna 200.000 plantages onze certificering. Samen produceren zij ongeveer 10 procent van de totale wereldproductie van cacao. Marcus Schaefer, lid van ons communicatieteam, was onlangs in Ghana. Hij bracht onder meer een bezoek aan een Farmer Field School.

In Ghana, een van de landen in de zogeheten ‘cocoa belt’ van westelijk Afrika heeft Rainforest Alliance een programma waarin we drie jaar lang samenwerken met lokale gemeenschappen in de regio Juabeso/Bia. In totaal 36 gemeenschappen promoten we  duurzame landbouwmethoden en helpen we kleinschalige ondernemingen in de cacaosector opzetten.

IMG_5155

Vraag naar chocolade
Wat voor deze kleine boeren de allerbelangrijkste drijfveer is om zich duurzaam te ontwikkelen en om ondernemingen op te zetten is de enorme vraag wereldwijd naar duurzame chocolade. Steeds meer grote producenten van deze lekkernij kiezen voor duurzaam geteelde cacao als grondstof voor hun fabrieken. Om het aanbod aan de vraag te laten voldoen werken deze bedrijven samen met publieke instellingen, VN-programma’s, nationale  hulporganisaties en lokale regeringen om boeren te helpen met duurzame landbouwmethoden.

Elk jaar wordt de vraag naar chocola groter en groter. Daar zien de meeste boeren in landen als Ivoorkust en Ghana overigens weinig van. Zij, die het merendeel van ’s werelds cacao leveren voor de chocoladesector, zien hun oogsten en winsten juist dalen vanwege klimaatverandering en verouderde landbouwpraktijken.

Er is dus een enorm verschil tussen de bestuurders in de airco gekoelde vergaderkamers in het noorden en de individuele cacaoboeren in het zuiden, die hun cacao produceren op stukken land die vaak niet groter zijn dan 2 of 3 hectare.

Om langetermijnsverandering te bereiken moet elke cacaoboeren bewust worden gemaakt van de uitdagingen die er liggen. En moet hij voorzien zijn van training hoe hij zijn plantages beter kan beheren. Met meer respect voor zowel mens als natuur.

Farmer Field Schools
Aan het begin van de chocoladeketen, diep in het binnenland van Ghana, ontmoeten deze boeren elkaar op de Farmer Field Schools waar ze leren hoe ze hun landbouw kunnen verbeteren. Tijdens mijn reis in het land bezocht ik  zo’n school  in het dorp Eteso. Die dag was het onderwerp kinderarbeid en hoe je het best de cacaovruchten en –bonen moet behandelen na de oogst.

Voordelen
Al pratend met de deelnemers werd het me duidelijk dat iedereen het eens was dat het project met de Rainforest Alliance grote voordelen heeft gebracht. En dat een van de grootste problemen waar iedereen tegen aan loopt het gebrek aan kennis is. Een van de aanwezigen, cacaoboer Asante Nkuah William legde uit hoe hij door de Rainforest Alliance een betere boer is geworden:

Verdriedubbeling van de opbrengsten
“Het grootste verschil voor mij is dat ik mijn opbrengsten sinds dit programma heb verdriedubbeld. Ik heb een hele andere manier van werken aangeleerd. Ik snoei de bomen anders, ik gebruik meststoffen veel efficiënter en ben gestopt met het gebruik van de foute bestrijdingsmiddelen. Voordat ik met de Rainforest Alliance  ben gaan samenwerken kocht ik gewoon het spul wat de lokale handelaar mij aanraadde. En dat was niet goed.”

Schaduwbomen
Asante heeft inmiddels de oudste en minst productieve cacaobomen vervangen op zijn plantage met nieuwe bomen. Tegelijkertijd heeft hij snelgroeiende schaduwbomen geplant die zijn stukje land en de cacaobomen beschermen tegen de zon.

“Als het tijd is om de cacaobomen te vervangen kan ik ook de schaduwbomen kappen en ze verkopen voor hout. Het is voor mij een extra bron van inkomen”, zegt Asante. “Mijn leven hier is erg goed. Mijn drie kinderen gaan naar school en dat is het allerbelangrijkste. Het is mijn verzekering voor wanneer de cacaoplantage in de toekomst niets meer opbrengt.”

Klimaatverandering
Klimaatverandering is een groot probleem voor de cacaoboeren. Eén belangrijk aspect van het werk van de Rainforest Alliance in de regio is dan ook om boeren te helpen met het aanpassen van hun plantages. Daarbij promoten we agrobosbouw, waarbij hogere bomen worden neergezet op de plantage om de cacaobomen te beschermen tegen de brandende zon. Ze helpen ook om erosie tegen te gaan en verbeteren de kwaliteit van de bodem. Ze zorgen voor betere verbinding van water, koolstof en stikstof in de grond. Zodoende zijn ook weer minder meststoffen nodig en kunnen de koolstofvoorraden worden opgebouwd.

Teresa Baido legt uit dat ze, voordat ze mee ging doen met het programma, ze geen idee had wat voor impact klimaatverandering heeft op haar werk of wat voor belangrijke rol de schaduwbomen spelen voor een betere oogst. “Voor dit project wist ik bijvoorbeeld niet goed hoe ik mest effectief moest gebruiken op mijn land. Ik oogstte toen zo’n 7 tot 8 zakken cacaobonen. Nu is dat zeker 15 zakken. Ik heb dankzij dit programma geleerd hoe ik zo efficiënt mogelijk mest moet gebruiken. Zowel voor de natuur als voor hogere opbrengsten van mijn plantage.”

School
Teresa heeft vier dochters en drie zoons. De oudste kinderen zijn nooit naar school gegaan, maar hebben haar altijd geholpen op de plantage. “Vroeger hielpen de kinderen mij altijd om met machete de cacaovruchten te oogsten”, vertelt ze. “Nu weet ik dat het gevaarlijk werk is voor hen. Mijn jongste kinderen gaan nu dan ook naar school en daar ben ik erg blij om. School maakt het mogelijk voor hun om een ander beroep te kiezen later, als ze dat willen.”

One thought on “Cacaoplantages Ghana veranderen door vraag naar duurzame chocola

  1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2014 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s