Rainforest Alliance

Wie zit er achter uw chocolade?

Heeft u zich ooit afgevraagd waar de chocolade vandaan komt in uw reep of ijsje? Het zijn mensen als Adrien Koffi Kouadio uit Ivoorkust, die de cacao verbouwen  voor onze lekkernijen. Afgelopen zomer reisde Stephen Girasuolo van de Rainforest Alliance samen met drie Britse filmmakers naar Ivoorkust om zijn verhaal te filmen. Ze ontmoetten een man die gepassioneerd is over zijn werk en zijn land, een belangrijke rol speelt in zijn dorp, dol is op zijn gezin en gek is op voetbal. Vandaag op de Frog Blog delen wij graag zijn verhaal met u.  

Stephen Girasuolo vertelt verder over het maken van de film:
“Onze SUV wist elke keer de gaten in de weg te omzeilen, die ons op een reis van 7 uur leidt langs allerlei checkpoints en gewapende militairen, van  hoofdstad Abidjan naar het kleine dorpje Paul Kru. Ik had geen idee wat ik moest verwachten op mijn eerste trip naar Ivoorkust. Adrien Kouadio, een cacaoboer, echtgenoot en vader van vier kinderen, zou het onderwerp worden voor onze nieuwe video over zijn leven en zijn Rainforest Alliance gecertificeerde boerderij.

Ik heb altijd enorm van chocolade gehouden, maar nooit eerder een cacaovrucht gezien of gezien hoe cacaobonen tot chocola worden verwerkt. Tot mijn bezoek aan Paul Kru, het dorpje midden in het regenwoud in de ‘cacao belt’ van West-Afrika. Paul, de dorpsoudste en vader van Adrien, ontving ons. Hij stond trots op het dorpsplein, dat naar hem is vernoemd, en gaf zijn zonen en kleinzonen de opdracht om een rij stoelen voor ons op te zetten. We gingen zitten tegenover hem en de andere dorpelingen. Zo maakten we kennis met elkaar en konden we onze bedoelingen en verwachtingen uitleggen die we hadden met onze film.

In de volgende vier dagen opende Adrien zijn werk en zijn familieleven voor ons. Toen hij ons de nieuwe bomen liet zien die hij had geplant om zijn cacaobomen schaduw te geven, waren we getuige van zijn trots om een beter milieu te creëren. We zagen zijn passie terwijl hij een perfecte groen-gele cacaoboon van een boom pakte en het tegen de zon hield als een eremedaille.

Samen met hem liepen we door het woud naar een plekje in de schaduw waar hij en zijn broers de cacaovruchten met houten hamers van de bomen kapten, de zaden op een hoopje gooiden en ze in bananenbladeren verpakten om te laten fermenteren.

We waren getuige van de bijzondere samenwerking van Adrien met zijn vrouw Marie-Laure om samen de beste cacaobonen uit te kiezen om te drogen. Met elke stap in hun werk, bouwen ze aan een beter leven voor zichzelf en hun kinderen. Hun werkethos en liefde voor het land is besmettelijk.

Op de laatste dag van ons verblijf kwam Adrien terug van de coöperatie waar hij zijn laatste zakken cacaobonen had afgeleverd. Hij hield het ontvangstbewijs in de lucht en zei: ‘Dank u God voor de Rainforest Alliance. Ik krijg meer geld voor mijn cacaobonen. Ze zijn gezond. Ze zijn groter. Dit is hoe het hoort te zijn.’ Hij is trots, dankbaar en hoopvol dat dingen doorgaan beter te worden.

Ik hoop dat onze film ieders ogen opent die het ziet voor Adrien’s inzet, geest, openheid en liefde voor zijn vrouw en kinderen. Ik weet dat ik in ieder geval nooit meer op dezelfde manier naar chocolade zal kijken. En ik hoop dat jullie dat ook doen.”
Stephen Girasuolo

Met dank aan de inzet van grote merken en bedrijven als Mars, Unilever, Kraft en Hershey heeft het werk van de Rainforest Alliance op het gebied van certificering in Ivoorkust een enorme vlucht genomen. In de afgelopen zes jaar hebben 85.000 Ivoriaanse boeren certificering ontvangen. Ze zijn samen goed voor 410.000 hectare land. Volgens onderzoek uit 2012 is het netto inkomen van deze plantages 291 procent hoger dan die van niet-gecertificeerde plantages in de regio. Bedrijven erkennen nu steeds meer hoe essentieel duurzaamheid is, zowel op gebied van milieu, als sociale en economische duurzaamheid, om de wereldwijde cacaovoorraad veilig te stellen ook voor de toekomst. En dat Rainforest Alliance certificering hierbij helpt.

2 thoughts on “Wie zit er achter uw chocolade?

  1. Pingback: De reis van een cacaoboer naar de andere kant van de keten | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s