Bosbouw/Film

De toekomst van de akoestische gitaar en het regenwoud- Deel 2

Wat hebben het verdwijnen van eeuwenoude woudreuzen als de Sitka-spar en de toekomst van de akoestische gitaar gemeen? Vandaag deel 2 van het interview met regisseur Maxine Trump over haar documentaire Musicwood over de relatie tussen het Tongass-woud in Alaska en akoestische gitaren. 

Vandaag praat Trump vooral over hoe de verwoestende gevolgen van boskap op het Tongass-woud kunnen worden tegengehouden. En hoe ook jij als consument daaraan kan meehelpen.

De Sitka-spar kan ernorm hoog worden.

De Sitka-spar kan ernorm hoog worden.

In de film wordt getoond hoe het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk de toekomst van het Tongass-woud kan helpen. Zijn er nog ontwikkelingen rond het bos om deze certificering te krijgen?
Trump: “In de film Musicwood staat de inheemse corporatie Sealaska centraal en hun houtkappraktijken. Daartegenover hebben we de wanhopige pogingen gezet van de Musicwood coalitie, en groep van gitaarmakers die zich samen inzetten voor duurzaam bosbeheer, om Sealaska duurzamer te laten werken en FSC certificering voor hun gebied te krijgen. De film laat duidelijk het proces daarvoor zien, de complexiteiten die erbij komen kijken, zowel praktisch als cultureel. En vooral hoe moeilijk het is om de manier van werken te veranderen bij een groot bedrijf. We geven natuurlijk niet de afloop van de film weg, maar we kunnen wel zeggen dat FSC-certificering nog steeds mogelijk is voor het stuk bos van Sealaska. Daar is wel heel veel werk voor nodig. Maar er is veel hoop. Het inheemse grondgebied van de Haida, dat er naast ligt, heeft ook FSC certificering gekregen voor hun bos.”

Wat voor impact hoop je te bereiken met je film bij het publiek?
“Onze hoop is altijd geweest dat mensen na het zien van Musicwood meer begrip hebben over bossen en in het bijzonder het Tongass woud. Dit is echter geen anti-houtkapfilm. We begrijpen dat er nieuwe houtproducten nodig zijn in ons alledaagse leven. Maar die houtkap moet wel gebeuren met de langetermijn in gedachten, voor onze toekomst, voor de wilde dieren en uiteindelijk voor onze aarde. Ook is het belangrijk dat kijkers begrijpen dat ze zelf iets kunnen doen aan het proces. Het FSC-keurmerk vind je op papier en houtproducten, maar ook op latexproducten. Als consument kun je het verschil maken door erop te letten. Deze bossen zijn uitzonderlijk mooie plekken, vol kwetsbare en zeldzame ecosystemen. Ze moeten worden behouden.”

Jullie documentaire was succesvol op allerlei filmfestivals wereldwijd. Waar kunnen we jullie film ergens zien?
“Er komen een hoop vertoningen aan. Waar kun je volgen op onze website. De film zal begin volgende maand te downloaden zijn in iTunes, in ieder geval in de VS, en hopelijk snel ook in andere delen van de wereld. Volg onze website and Facebook “voor meer nieuws over Musicwood.”

FSC certificering zorgt ervoor dat bossen beheerd worden met oog voor mensen, wilde dieren en het milieu. De Rainforest Alliance is de grootste certificeerder in het FSC-systeem. We hebben meer dan vierhonderd boscertificeringen gedaan in 48 landen wereldwijd. Ook helpen we kleine en middelgrote bedrijven om hout te kappen en producten ermee te maken op een duurzame manier.

Hotspot
“Omdat we als Rainforest Alliance in het verleden in Alaska hebben gewerkt zijn we erg benieuwd om te zien of FSC certificering mogelijk wordt voor het woud”, vult Richard Donovan, vice-president Bosbeheer van de Rainforest Alliance aan. “Het Tongass-woud is een belangrijk wereldwijd erkende hotspot voor biodiversiteit, die helaas wordt bedreigd. FSC certificering kan helpen dit woud en omliggende kwetsbare gebieden te beschermen. Zodat het woud zich kan herstellen, de lokale bevolking er ook van kan profiteren en het hele gebied bewaard blijft voor toekomstige generaties.”

Kijk hoe je zelf duurzaam kunt shoppen en zo het regenwouden als het Tongass-woud kan helpen beschermen. Ga naar de websites van de Rainforest Alliance en FSC. 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s