Landbouw

Gecertificeerde duurzame koffie steeds populairder

Ruim 4,5 procent van de koffie wereldwijd wordt geproduceerd met bonen van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages. Het aandeel duurzame koffie stijgt enorm. Met dank aan de bedrijven die steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om koffie te maken van duurzaam geproduceerde bonen.

Koffie speelt een enorme rol in ons leven. In Nederland drinkt 84 procent van de mensen koffie (cijfers van de KNVKT). Dat is per dag in totaal 6,5 miljoen liter,  oftewel omgerekend per persoon 3,2 kopjes koffie per dag. Per jaar is dat per persoon 150 liter koffie.

Meest waardevolle exportproduct
Op ruwe olie na is koffie dan ook het meest waardevolle exportproduct ter wereld. Meer dan 25 miljoen mensen in de tropen zijn er voor hun bestaan afhankelijk van. Voor de productie ervan wordt wereldwijd ruim 12 miljoen hectare land gebruikt, een gebied groter dan Portugal en bijna zo groot als Engeland. De meeste koffieplantages liggen in gebieden, waar de natuur kwetsbaar is en die als hoge prioriteit worden gezien bij milieu- en natuurbescherming.

Duurzame koffie
Daarom is het goed nieuws dat het aandeel duurzame koffie van de totale productie steeds groter wordt. Steeds meer koffieproducenten en andere bedrijven commiteren zich aan koffie die is gemaakt in milieuvriendelijke omstandigheden en met goede sociaaleconomische voorwaarden voor de koffieboeren en hun arbeiders. Wereldwijd hebben grote bedrijven als McDonald’s, Nespresso en Caribou Coffee die keuze gemaakt. Eerder deze maand maakten in Canada vijf grote koffiebedrijven bekend dat ze nog verder willen gaan met hun samenwerking met Rainforest Alliance. In 2012 was dan ook ruim 4,5 procent van de koffie wereldwijd geproduceerd met koffiebonen die afkomstig zijn van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages. Dat is in totaal 375.000 ton koffie, 45 procent meer dan in 2011.

Nederlandse koffiesector
In Nederland produceert de koffiesector nu al 40 procent van de koffie met duurzaam geproduceerde bonen. De sector heeft met de overheid een afspraak gemaakt om dat in 2015 te hebben uitgebouwd tot minstens 75 procent. Peeze Koffie maakte onlangs bekend als eerste koffiebrander in Nederland al 100 procent gecertificeerde koffie te maken.

SAN-standaarden
Koffieboeren die Rainforest Alliance certificering willen krijgen moeten voldoen aan de standaarden van het Sustainable Agriculture Network (SAN), een netwerk aan landbouworganisaties, waar de Rainforest Alliance deel van uitmaakt. De standaarden bestaan uit een groot aantal strenge criteria op het gebied van milieu, natuur, bedrijfsvoering en sociaaleconomische aspecten. Van het stoppen met boskap, het planten van bomen op de koffieplantages, goed afvalbeheer tot verbetering van de leef- en arbeidsomstandigheden van de arbeiders en hun gezinnen.

Een van de criteria is dat de koffie verbouwd wordt onder schaduwbomen. Het bladerdak van deze bomen vormt veilige havens voor allerlei wilde dieren. Zo zijn Colombiaanse koffieplantages een veilige thuis te zijn voor bedreigde nachtaapjes, aldus recent onderzoek van het onafhankelijke instituut Cenicafe.

Naast rijke biodiversiteit, zorgt certificering voor schoner water op de plantages en verbeteren ook de arbeidsomstandigheden.

Kwaliteit van de koffiebonen
Daarnaast helpt certificering van de Rainforest Alliance de koffieboeren om beter in te spelen op de grillige schommelingen van de wereldwijde koffiemarkt. De boeren leren beter hun plantage te beheren, efficiënter te werken, de kosten onder controle te houden en een betere kwaliteit koffiebonen te produceren. Met certificering kunnen ze makkelijker krediet aanvragen, krijgen ze een betere onderhandelingspositie en toegang tot een internationale markt.

Ook als consument kun je makkelijk de koffieboeren steunen die met hun plantage bijdragen aan milieu, natuur en de levens van lokale gemeenschappen. Kies voor koffie met ons keurmerk, het groene kikkertje. Kijk hier welke koffie in Nederland dat keurmerk heeft en waar die te krijgen is.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s