Landbouw/Toerisme

Armoede bestrijden met certificering

Vandaag is het Internationale Dag voor de Strijd tegen Armoede. Daarom laten wij graag zien hoe wij als Rainforest Alliance daaraan meewerken. Dat doen we elke dag. Door boeren en hun gemeenschappen de middelen en kennis te geven om hun land duurzamer én winstgevender kunnen bewerken.

Wereldwijd moeten zo’n 1,3 miljard mensen rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag. Omdat ze vaak weinig andere mogelijkheden hebben overleven ze vaak door zelfvoorzienende landbouw.

koffie arbeider

Koffie arbeider. Foto: Oliver Bach.

Illegale houtkap
Daarvoor maken ze vaak stukken bos vrij. Het hout gebruiken ze om vuur mee te maken, maar ook om geld mee te verdienen. Voor veel arme mensen in bosrijke gebieden is illegale houtkap een belangrijke inkomstenbron. Het hout verkopen ze op de zwarte markt, waar ze meestel veel te weinig krijgen voor wat het hout waard is. 

Een goed alternatief
Het heeft geen zin om deze mensen te vertellen dat ze hun hakbijl moeten neer te leggen. Niet als er voor hen geen goed alternatief is. En daar zetten wij  op in. Samen met onze lokale partners geven wij boeren en bosbeheerders technische ondersteuning en voorzien we hen van middelen en kennis. Zodat ze duurzaam kunnen omgaan met hun natuurlijke bronnen.

Rainforest Alliance Certificering
Degenen die voldoen aan onze strenge milieu- en sociaal-economische criteria ontvangen Rainforest Alliance certificering. Met die certificering kunnen ze hun producten onderscheiden, krijgen ze toegang tot betere markten, komen ze in een betere onderhandelingspositie voor hun prijzen en wordt het makkelijker om krediet te krijgen. Dat alles draagt bij om zichzelf en familie uit de armoede te komen.

Productiviteit
Dat klinkt allemaal mooi natuurlijk. Maar werkt het ook? Ja, concludeert een studie uit 2012 van de COSA (Committee on Sustainable Assessment). Uit het onderzoek komt naar voren dat Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoplantages in Ivoorkust, een van de twintig armste landen van de wereld,  per hectare 40 procent meer cacao produceren dan niet-gecertificeerde plantages. Hun netto inkomsten groeide daardoor met een factor vier.

In Guatemala verdriedubbelde een groep bosbedrijven hun verkoop van duurzaam hout na technische ondersteuning van de Rainforest Alliance en lokale partners. Dat leidde tot twee keer zoveel inkomsten en een groei van vierhonderd banen per jaar.

Duurzaam toerisme
Ook helpen we inheemse volken en lokale gemeenschappen om duurzame toerismebedrijven op te zetten. Een economisch stabiel alternatief voor het illegaal kappen van hout. Door training en onze verificatie stimuleren we de toerismeondernemers om zoveel mogelijk lokaal personeel in te huren, en lokale goederen en diensten te gebruiken. Zo onstaat er een breder economisch effect in de lokale samenleving.

Granada
In een eigen onderzoek keken we naar de resultaten bij vijf duurzame toerismebedrijven in de stad Granada in Nicaragua, het tweede armste land van Latijns-Amerika. Voor elke dollar die toeristen bij deze bedrijven uitgaven, gaven ze 1,58 dollar uit in de rest van de stad. Daarbij raakten ze nagenoeg alle sectoren van de lokale economie aan.

Boeren, bosbouwers en toerismeondernemers die met Rainforest Alliance werken zijn moeten zich inzetten voor het behoud van water en bescherming van waterwegen. Ze moeten ervoor zorgen dat er veilig, drinkbaar water is voor lokale gemeenschappen. Arbeiders op boerderijen met Rainforest Alliance certificering hebben dan ook gegarandeerd altijd toegang tot veilig drinkwater. Foto: Leticia Calvo Vialettes.

Boeren, bosbouwers en toerismeondernemers die met Rainforest Alliance werken zijn moeten zich inzetten voor het behoud van water en bescherming van waterwegen. Ze moeten ervoor zorgen dat er veilig, drinkbaar water is voor lokale gemeenschappen. Arbeiders op boerderijen met Rainforest Alliance certificering hebben dan ook gegarandeerd altijd toegang tot veilig drinkwater. Foto: Leticia Calvo Vialettes.

Help ons armoede te bestrijden wereldwijd. Kies producten met het Rainforest Alliance keurmerk, het groene kikkertje tijdens het winkelen. Of kies voor Rainforest Alliance geverifieerde hotels tijdens het reizen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s