Duurzaam voedsel/Landbouw

Wereld Voedsel Dag

Terwijl sommige geïndustrialiseerde landen kampen met het groeiend probleem van obesitas, is er tegelijkertijd een schokkend aantal mensen op de wereld die verhongert. Volgens de FAO, de Voedsel-en Landbouworganisatie van de VN heeft één op de acht mensen op de wereld chronisch honger.

Dat zijn bij elkaar zo’n 842 miljoen mensen. In totaal komen twee miljard mensen wereldwijd eten tekort voor een goede gezondheid. Om aandacht te vragen voor dit probleem, organiseert de FAO daarom sinds 1981 Wereldvoedsel Dag. Het thema voor deze dag vandaag is ‘Duurzame voedselsystemen voor voedselzekerheid.

Boer Juan Jimenez toont zijn koffiebonen

Voedselproductie verdubbeld
Want in 2050, wanneer de wereldbevolking de 9 miljard zal bereiken, moeten we onze voedselproductie hebben verdubbeld. Dat betekent dat we ons best moeten doen om meer voedsel van de boerderij op ons bord te krijgen. Nu schatten wetenschappers in dat tussen de 30 en 50 procent van de gewassen bederven of worden weggegooid, voordat ze überhaupt een hongerige mond hebben bereikt. Betere en meer efficiënte praktijken in de voedselketens zijn overal nodig. Gelukkig komt de boodschap aan bij de consument. Meer en meer mensen, die het kunnen veroorloven om keuzes te maken, zijn bewust bezig met hun boodschappen. Ze kopen bijvoorbeeld zoveel mogelijk vers en lokaal om de impact van hun eetgedrag op de voedselketen te beperken.

Boeren
Maar de uitdagingen zijn vooral groot op het niveau van de boer. Veel van ‘s werelds hongerige mensen zijn namelijk boeren in ontwikkelingslanden. Sterker nog, de meeste arme mensen in de wereld zijn boer, en de meeste boeren in de wereld zijn arm. Veel kleine boeren kampen met lage productiviteit. De bodem erodeert. Er is strijd om water en land. Tegelijkertijd gaat 70 procent van het totale zoetwaterverbruik op aarde op aan landbouw. De meeste ontbossing en verwoesting van kwetsbare ecosystemen als wetlands wordt veroorzaakt door landbouw. De veehouderij zorgt voor 90 procent van het platbranden van bos in het Amazonegebied. Hoe moeten landbouwers de productie verdubbelen en tegelijkertijd hun natuurlijke kapitaal, waar zij met hun boerderijen van afhankelijk zijn, beschermen?

Richtlijnen
De Rainforest Alliance en het Sustainable Agriculture Network (SAN) hebben in de jaren ’90 richtlijnen opgesteld om boerderijen milieu- en natuurvriendelijk en tegelijkertijd sociaal en economisch rendabel te laten werken. In die richtlijnen hebben we de drie pijlers van duurzaamheid- milieu, ethiek en economie-, geïntegreerd. Boeren moeten voldoen aan alle punten op deze drie terreinen om de uitdagingen aan te kunnen van voedselproductie in wat ecologen het Antropoceen noemen, het huidige tijdperk dat wordt gedomineerd door de mens. Met onze richtlijnen en standaarden helpen we boeren om de natuur na te doen. De natuur werkt namelijk efficiënt, flexibel en divers. De natuur recyclet uit zichzelf en past zich voortdurend aan.

4948650754_ab32c72406_b

Certificering
Wij trainen boeren, tot nu toe meer dan een miljoen wereldwijd,  om te voldoen aan deze standaarden. We sturen onafhankelijke auditeurs het veld in om hun voortgang daarin te evalueren en om boerderijen te certificeren die voldoen aan de richtlijnen. Certificering geeft de boeren toegang tot de beste markten en geeft consumenten de kans om te kiezen voor duurzame producten. Waarmee ze de boeren weer belonen voor hun keuze om het pad van duurzaamheid in te slaan. Een vicieuze cirkel dus.

En het werkt. Boeren in het programma weten meer met minder te produceren. De groei in productiviteit is toegenomen met 20 procent, -met hogere winstgevendheid en lagere kosten. Daarnaast zijn er weer wilde dieren te vinden in de omgeving van en op hun boerderijen, zijn de rivieren en beken die over hun terrein lopen schoner, is de ontbossing gestopt en werken ze mee aan herbebossing.

Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen hebben betere toegang tot krediet dan niet-gecertificeerde boerderijen. De geinterviewde sociale geldverstrekkers waren het unaniem eens dat certificering hen een betere kandidaat maakt voor een lening.

Is het genoeg?
Maar is dit genoeg? We helpen boeren in de tropen, meestal kleinschalige boeren, om duurzaam van de belangrijke exportproducten grotere gewassen te verbouwen. Zoals koffie, thee, cacao, specerijen, palmolie, bananen, ananas. We helpen ze meer verdienen en tegelijkertijd het milieu te beschermen en goede arbeids- en leefomstandigheden voor hun werknemers aan te bieden. Maar is de vooruitgang die wij met de boeren boeken ook van invloed op de wereldwijde groeiende vraag aan hoofdvoedsel, aan mais, graan, rijst en soja? En kunnen we ons programma snel genoeg opschalen om die groeiende vraag bij te houden?

Antropoceen
Lezers die regelmatig onze Frog Blogs lezen weten dat de Rainforest Alliance samenwerkt met wereldwijde marktleiders op het gebied van voedselproductie. Bedrijven die weten dat zij ook volgend jaar én in 2050 nog grondstoffen nodig hebben voor hun producten. Daarom werken we samen met hen, met wetenschappers, andere ngo’s en vooruitstrevende producenten om boeren te helpen omgaan met uitdagingen van het Antropoceen. Uitdagingen zoals klimaatverandering, een verdwijnende biodiversiteit, wispelturige markten, zwakke regeringen een eeuwig buiten hun bereik liggend financieel krediet.

We weten dat, gezien de omvang van het probleem, we veel meer moeten doen. Daarom staan we open voor jullie ideeën en steun.

Maar voor vandaag is het goed om eens de tijd te nemen om een boer te bedanken.

Chris Wille

Lees meer over Chris Wille.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s