Landbouw

Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

Vandaag is het Internationale Dag ter ere van de Plattelandsvrouwen. De empowerment van deze vrouwen is cruciaal bij het tegengaan van honger en armoede. Sarah Fadika, die de blog van vandaag schreef, ziet dat in haar werk in West-Afrika, waar ze werkt in het cacaoprogramma van de Rainforest Alliance. De vrouwen daar lopen tegen allerlei uitdagingen aan. Maar vooral zijn ze vastbesloten een rol te spelen in de groei van de cacaosector in hun landen. 

In die cacaosector is dan ook steeds meer aandacht voor gender. Allerlei initiatieven in de sector moedigen empowerment van vrouwen aan, in de economie maar ook in het huishouden. In het veld in Ivoorkust nam slechts 7 procent van de vrouwen deel aan onze proefprojecten. Dit betekent echter niet dat er weinig vrouwen werken in de cacao. Integendeel zelfs, hun rol is juist heel groot. Met name bij het waarborgen van de kwaliteit van de cacaoproductie zijn ze onmisbaar. Toch krijgen ze er geen erkenning of een stem voor terug. Ze worden voornamelijk gezien als hulpkracht in plaats van dat ze een actieve rol krijgen.

Opvoeden van kinderen
De voornaamste rol van vrouwen in de gemeenschappen op het West-Afrikaanse platteland ligt in het huishouden, bij het helpen op de cacaoplantages of bij het opvoeden van kinderen. Toch kunnen we het belang van vrouwen in de lokale economie niet overschatten. Ze spelen een cruciale rol in de lokale voedselketen en zorgen dus voor voedselzekerheid. Vrouwen zijn dynamisch en zorgen voor een aanbod aan basisvoedsel op de rurale markten en in plattelandsstadje. Ondanks het gebrek aan infrastructuur, wegen, transport en meestal hoge belastingen die er zijn.

Productiviteit
De vrouwen die ik heb ontmoet zijn erg geïnteresseerd in certificering van de Rainforest Alliance en vooral in de leermodules over productiviteit. De reden waarom zo weinig vrouwen nog meedoen in ons programma en aan onze training is dat de vrouwen op het platteland vaak geen opleiding hebben gehad of niet genoeg kansen of verantwoordelijkheid hebben meegekregen. De vrouwen, die wij tegenkomen, die een boerderij runnen doen dat vaak omdat ze weduwe zijn of omdat ze de boerderij van hun ouders hebben geërfd. Er is maar een enkele jonge zakelijk ingestelde en goed opgeleide vrouw die meedoet in ons programma. Hoe dan ook, we zijn trots te melden dat de vrouwen die meedoen wel vaak een leidende rol spelen in de debatten en bij het leren.

Training
De training die nodig is voor de certificering is intensief, zowel qua tijd als qua geld. Regeneratietechnieken zoals snoeien, bemesten en algemene sanitatietechnieken om bomen vrij te maken van insecten en ziektes zijn zeer arbeidsintensief en duur. Daarvoor moeten boeren extra arbeiders inhuren en niet alle boeren kunnen zich dat veroorloven. De boerinnen die zelf hun plantage runnen zijn kwetsbaarder en zijn daarom vaker gedwongen om meer personeel in te huren, Bijvoorbeeld vanwege de gezondheidsrisico’s die komen kijken bij het gebruik van landbouwchemicaliën, zoals onvruchtbaarheid. Vrouwen die het zich niet kunnen veroorloven worden vaak gediscrimineerd. Toch willen veel vrouwen het recht om zelf landbouwchemicaliën te gebruiken mits ze daarvoor goed beschermd zijn en er goede training voor hebben gehad. Opleiding en training is en blijft een cruciale factor bij verandering.

De belangrijkste barrière die wij zien waarom vrouwen niet meedoen is dat ze gewoonweg niet economisch onafhankelijk zijn. Als ze dat eenmaal zijn, zullen alle culturele barrières vanzelf wegvallen.

Duurzaamheid
Steun aan vrouwelijke cacaoboeren en arbeiders kan een verhoogde productiviteit opleveren en duurzaamheid in cacaoproductie. Vrouwen zijn zeer ondersteunend om de kwaliteit van het gewas in de gaten te houden en zijn heel betrokken bij het ​​snoeien, de fermentatie en het drogen van de cacaobonen. Handelingen in het proces die van cruciaal belang zijn voor de opbrengsten van de cacao.

Als je kijkt naar de toekomst zijn steeds meer overheden meer bezig om aandacht te vragen voor het belang van onderwijs voor meisjes. Dit is echter een langzaam proces. Het heeft tijd nodig om gedrag te veranderen en de heersende perceptie over de rol van vrouwen te veranderen. Vanuit mijn ervaring in Ivoorkust heb ik de hoop dat vrouwen meer en meer worden gestimuleerd door een overheid die hen met wet en initiatieven ondersteunt zodat ze een betere toegang tot de markt en kredieten krijgen. Als ze eenmaal economisch onafhankelijk zijn zullen ze blijven investeren en hun kinderen ook weer dejuiste opleiding geven voor de toekomst.

Sarah Fadika

One thought on “Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

  1. Pingback: Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s