Biodiversiteit

Wetenschappers ontdekken nieuwe soort kikker: de Cacaokikker

Het bewijs is maar weer geleverd waarom het zo belangrijk is om het regenwoud te beschermen. In de afgelegen bergen van zuidoostelijk Suriname ontdekten internationale wetenschappers, waaronder Nederlandse onderzoekers van Naturalis, maar liefst 60 nieuwe diersoorten. Een daarvan is een nieuwe neef van ‘onze’ groene boomkikker: de Cacao kikker  (Hypsiboas sp.).

Cacao Kikker

De chocoladekleurige Cacao kikker, ontdekt in het bergachtige zuidoosten van Suriname. Foto: Stuart V. Nielsen.

Bijzondere ontdekking
Nee, dit is geen stuk chocola, maar een levende nooit eerdere ontdekte boomkikker. Slank en chocoladekleurige is deze kikker dankzij zijn ronde schijven op zijn vingers en tenen helemaal aangepast om in de bomen van het regenwoud te leven.

Net als andere amfibieën is de Cacaokikker dankzij zijn semipermeabele huid  zeer gevoelig voor veranderingen in het milieu, in het bijzonder in zoet water, legt dr. Trond Larsen, tropisch ecoloog van de onderzoeksexpeditie uit. “Gezien het uitsterven van meer dan 100 kikkersoorten de afgelopen drie decennia, is de ontdekking van deze nieuwe soort  bijzonder bemoedigend.”

Lilliputterkever
Naast de Cacaokikker ontdekten de wetenschappers nog vijf andere kikkersoorten, een nieuwe slang, elf nieuwe vissoorten en heel veel nieuwe insecten. De meest opmerkelijke daarvan is misschien wel de lilliputterkever (Canthidium cf. minimum), een insect van nog geen 2,3 millimeter groot.

Ongerept
De expeditie onder de vlag van Conservation International vond al in 2012 plaats, maar de resultaten ervan zijn net gepubliceerd door het team. Daaruit blijkt hoe ongerept het berggebied in het zuidoosten van Suriname nog is. Haast niet beroerd door mensenhanden, aldus de wetenschappers. Niet voor niets wordt het gebied gezien als een van de meest afgelegen en onontdekte stukken regenwoud op aarde.

Klimaatverandering
De wetenschappers ontdekten dat het gebied het best bestand is tegen klimaatverandering. Andere delen in Suriname worden namelijk steeds droger. Het gebied van de bovenloop van de Palumeu-rivier, waar het onderzoek plaatsvindt, is dan ook enorm belangrijk, stelt Conservation International.

Duurzame ontwikkeling
Uitvoerend directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname licht toe: “Dankzij Suriname’s dichte bossen, lage mate van ontbossing en spectaculaire rivieren bevinden we ons in een unieke positie om een wereldwijd model van duurzame ontwikkeling te worden. We kunnen waterexporteurs worden in een wereld die steeds meer kampt met droogte en waterschaarste. Echter, als we deze biologische schatten uitputten en vervuilen, zal ons land en de rest van de wereld een grote watervoorraad minder hebben. In een planeet die op koers ligt om de negen miljard mensen halverwege deze eeuw te overtreffen, hebben we elke druppel zoet water nodig die we kunnen krijgen.”

Guyanaschild
Suriname hoort bij het Guyanaschild, een uitgestrekte wildernis in Zuid-Amerika, waar ongeveer een kwart van ’s werelds regenwoud te vinden is. Het land heeft een relatief kleine bevolking en heeft daarom nog steed 95 procent van haar bossen bewaard. Maar die staan wel onder druk van mijnbouw, wegen- en damprojecten. Conservation International werkt al meer dan 20 jaar samen met de regering om haar natuurlijke rijkdom van het land te beschermen.

Cacao Kikker2

Lees meer over waar onze groene kikker voor staat.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s