Met wie we werken

Koffie van Peeze is 100 procent gecertificeerd

Als eerste koffiebrander in Nederland heeft Peeze de stap gezet om enkel nog gecertificeerde koffiebonen in te kopen, te branden en te verkopen. 45 procent daarvan zijn bonen met Rainforest Alliance certificering, afkomstig van koffieplantages uit onder meer Guatemala en Brazilië.

Overigens werkt het bedrijf uit Arnhem voor haar ruim 23 koffiemelanges met meerdere keurmerken. De rest van de bonen heeft het Max Havelaar en BIO-keurmerk.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met de bedrijfsvoering van Peeze. “Natuurlijk staat de kwaliteit van de koffie voorop, maar door bewuste keuzes te maken in de keten kan koffie een stuk duurzamer worden”,  zegt Jenny Berenpas van Peeze. “Dankzij de keurmerken weten we dat de koffiebonen geproduceerd zijn onder eerlijke werkomstandigheden en met oog voor het milieu. Elke boon die de brander van Peeze in gaat is vanaf nu, indien mogelijk, met een keurmerk ingekocht. Dit is het resultaat van het inkoopbeleid dat we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd.”

Verpakking-met-logo-2

Gecertificeerde koffie
Peeze is dan ook volgens Berenpas ‘ambassadeur van de gecertificeerde koffie’. Zo wil het bedrijf dan ook bijdragen aan de duurzame ambities van de Nederlandse koffiesector. Die heeft met de overheid afgesproken dat in 2015 75 procent van alle geïmporteerde koffiebonen gecertificeerd is. Momenteel ligt dat percentage op 40 procent, aldus de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT).

En daarmee is Nederland een voorloper. Het gemiddelde percentage in de rest van de wereld is namelijk 16 procent. In koffieland bij uitstek Italië is het aandeel gecertificeerde koffiebonen nog geen 1 procent.

In de keten
Maar bij Peeze gaat duurzaamheid verder dan alleen het gebruiken van koffiebonen met een duurzaam keurmerk. Berenpas: “We kijken ook wat er verder in de keten gebeurt. Elke stap in de keten wordt onder de loep genomen om de impact op mens en milieu te beperken.”

Zo wordt elke boon CO2-neutraal gebrand, laat Peeze, haar koffiebonen in jutezakken opslaan in een CO2-vrije opslagplek in Zeebrugge en werkt ze verder samen met duurzame partners, zoals MVO Nederland, Efico en de Groene Zaak.

Peeze Foundation
Ook gaat van elk kopje koffie een percentage naar de Peeze Foundation. Deze stichting heeft het bedrijf in 2010 opgericht om koffieprojecten te steunen, en om dichter bij huis, maatschappelijke initiatieven te steunen. Zo is Peeze momenteel bezig met een project op de koffiecoöperatie Fero in Ethiopië om 40 duurzame droogbedden te bouwen waar lokale koffieboeren beter hun bonen kunnen drogen zonder elke keer weer bos daarvoor te moeten kappen.

Elk jaar gaan medewerkers van Peeze helpen bij dit project. In Arnhem werkt Peeze via de stichting om elk weekend kinderen uit achterstandswijken extra onderwijs te geven.

One thought on “Koffie van Peeze is 100 procent gecertificeerd

  1. Pingback: Gerijpt door de warme wind: Monsooned Malabar | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s