Toerisme/Water

10 manieren om water te besparen tijdens het reizen

Bij het boeken van een reis zijn er zoveel dingen om rekening mee te houden.Waar verblijf je? Hoe reis je rond? Wat wil je zien? En, onze favoriete vraag, wat ga je eten? Maar er is nog één ding die iedere reiziger zich kan afvragen: welke impact heeft mijn vakantie voor de lokale waterbronnen?

Milieuvoetafdruk
Veel van de meest populaire bestemmingen wereldwijd liggen aan kwetsbare rivieren, meren en oceanen. Rijke ecosystemen die onder meer onder druk staan door slechte verwerking van afval of afvalwater, zoals uit de toeristenindustrie.

Door hotels te kiezen die bewust omgaan met water kun je je milieuvoetafdruk klein houden tijdens je reis.

 

10 tips
Hier zijn 10 tips om je als reiziger daarbij te helpen:

 • Zoek hotels die geverifieerd zijn door de Rainforest Alliance. Kijk daarvoor op de website SustainableTrip.org. De hotels op deze lijst gaan zo zuinig mogelijk om met hun waterverbruik, behandelen hun afvalwater, beschermen lokale waterwegen en betrekken de gasten en lokale gemeenschap bij hun werk aan duurzaamheid.
 • Laat het hotelpersoneel weten dat je best de lakens en handdoeken meerdere dagen wilt gebruiken.
 • Weersta de verleiding om flesjes shampoo en zeep mee te nemen als je weer vertrekt uit het hotel. Ze lijken misschien wegwerpproducten, maar dat zijn ze meestal niet. Veel hotels hervullen de flesjes met nieuwe shampoo en conditioner.
 • Als je reist naar een regio met een twijfelachtige of slechte kwaliteit water, neem dan een waterzuiveringsfilter mee of iodine tabletten, samen met een herbruikbare waterfles. Als dat niet mogelijk is koop dan zo groot mogelijke waterflessen. Vul daaruit dan steeds je persoonlijk waterfles bij. Zo produceer je minder plastic afval dan wanneer je steeds kleine waterflessen koopt die je na één keer gebruiken weg gooit.
 • Ga je lang op reis? Neem lichte sneldrogende kleiding mee die je zelf kunt wassen in de wastafel in je badkamer, in plaats van in de wasmachines van het hotel.
 • Als er een lekkende kraan is in je hotelbadkamer, negeer deze dan niet en laat het de hotelmanager weten. Die zal het waarderen dat je het hotel waarschuwt voor de waterverspilling.
 • Neem korte douches op reis en laat het bad voor wat het is. Je wilt toch liever de nieuwe omgeving ontdekken dan in een bad liggen?
 • Gooi afval weg in de daarvoor bestemde bakken, en voorkom zo vervuiling van waterwegen.
 • Geniet van eten dat lokaal is verbouwd en geoogst en help zo het waterverbruik bij transport te verminderen.
 • Breng je elektriciteitsverbruik tot een minimum. Het Burning Rivers-rapport laat zien dat “voor elke liter water dat een gemiddeld huishouden gebruikt, er vijf keer zoveel gebruikt wordt om dat zelfde huishouden te voorzien van stroom.”

One thought on “10 manieren om water te besparen tijdens het reizen

 1. Erg goed en handig dit artikel. Het wordt tijd dat we eens wat meer nadenken over wat ons verbruik en onze vakantie gebruiken voor effecten hebben op de lange termijn. Simpele tips zoals je hierboven beschrijft kunnen hier goed aan bijdragen, ook al lijkt het soms maar om kleine dingen te gaan. Als we het allemaal zouden doen, komt het vanzelf wel goed!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s