Bosbouw/Rainforest Alliance

2012: Hoogtepunten in duurzame bosbouw

Omdat het vandaag FSC Friday is vandaag op de Frog Blog een overzicht van ons werk op het gebied van duurzame bosbouw en in samenwerking met de Forest Stewardship Council (FSC). In de serie Hoogtepunten van 2012.

Bossen zijn essentieel voor het voortbestaan ​​van het leven op aarde. Van het verstrekken van zuurstof, schoon water, onderdak tot brandstof en voedsel. Maar ongebreidelde consumptie en illegale houtkap leggen een zware druk op de bossen wereldwijd.

Bij de Rainforest Alliance weten we dat de beste manier om bossen te behouden is door ze verstandig te gebruiken. Daartoe werken we met iedereen, van grote bedrijven tot houtverwerkende gemeenschappen,  om ervoor te zorgen dat de houtkap verantwoord wordt uitgevoerd. Zodat de ecosystemen bewaard blijven.

Een medewerker van Rainforest Alliance verleent technische assistentie bij duurzame bosbouw. Foto: David Dudenhoefer.

Een medewerker van Rainforest Alliance verleent technische assistentie bij duurzame bosbouw. Foto: David Dudenhoefer.

Wat hebben we in 2012 bereikt?

  • In 2012 kregen 10 miljoen hectaren bosland door de Rainforest Alliance certificering volgens de Forest Stewardship Council (FSC) standaarden. Die helpen om ecosystemen en natuurlijke bronnen in bossen te beschermen.
  • Het totale gebied aan gecertificeerde boslanden groeide vorig jaar uit tot een totaal aan 74,6 miljoen hectaren. Dat is groter dan de Amerikaanse staat Texas. Bescherming van dit enorme stuk gebied, dat verdeeld is over 78 landen, komt ten goede aan de levens en het bestaan van miljoenen mensen die in of nabij de bossen wonen.
  • De Rainforest Alliance heeft in 2012 haar positie als belangrijkste FSC-certificeerder weten te behouden. We hebben wereldwijd 43 procent van het door FSC-goedgekeurde land gecertificeerd.
  • In 2012 groeide het totale aantal FSC Chain-of-Custody (CoC) certificeringen door de Rainforest Alliance naar 5.610 in totaal, in 81 landen wereldwijd.
  • Vorig jaar kregen 190 nieuwe kleine en middelgrote bosbouwprojecten in inheemse en bosgemeenschappen training en technische ondersteuning van Rainforest Alliance-medewerkers. Daarmee hielpen we in totaal 8.400 huishoudens in 14 landen, die afhankelijk zijn van het bos.
  • Deze gemeenschappen, zowel gecertificeerd als bezig met het verkrijgen ervan, hebben vorig jaar in totaal 14 miljoen dollar verdiend met de verkoop van bosproducten.
  • Internationale bedrijven als Earth Source, The Wood Bank, Wood Master, Mattel, GSK, General Mills, Avery Denison, Danone and ASDA zijn in 2012 gaan samenwerken met de Rainforest Alliance voor hun duurzame inkoop.

Dit overzicht komt uit het Jaarverslag van 2012. Lees meer over het werk van Rainforest Alliance in bosbouw.

Vandaag op FSC Friday hebben FSC Nederland en het Wereld Natuur Fonds Nederland een interactieve kaart geopend, de FSC Scorecard, waarop duidelijk te zien is hoe de gemeenten in Nederland het doen op het gebied van duurzaam hout. Kijk hier voor meer informatie.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s