Biodiversiteit/Toerisme

10 bijzondere geneeskrachtige planten uit het regenwoud

“Het bos is onze apotheek,” zegt Hemiterio Quispe Hidalgo met een glimlach terwijl hij wijst naar het dichte tropische bos rond hem. “Daarom moeten we het beschermen.”

Hemiterio werkt op de duurzaam beheerde Refugio Amazonas Lodge in de regio Madre de Dios in Peru. Het hotel ligt naast het enorm grote natuurreservaat Tambopata, 275.000 hectare aan beschermd tropisch bosgebied.

 peru-medicine

Duurzaam toerisme
De Refugio Amazonas Lodge maakt sinds 2011 deel uit van het duurzame toerismeprogramma van de Rainforest Alliance. De Lodge heeft zoveel mogelijk lokale mensen in dienst uit het dorp Infierno, die voor hun werk een speciale opleiding krijgen.

Zo ook Hemiterio Quispe Hidalgo. Regelmatig neemt hij de gasten van de Lodge op rondleidingen door het  woud.

Een greep uit de ‘apotheek’ van Hermiterio:

  1. Cordoncillo is een plant met verdovende eigenschappen. Wie de bladeren kauwt, zal ongeveer een  half uur lang een verdovende tong hebben. Cordoncillo wordt dan ook veel gebruikt bij kiespijn maar wordt ook beschouwd als een tegengif tegen de beet van bepaalde slangen. Traditioneel wordt het vaak gebruikt door vrouwen om de pijn te dempen tijdens de bevalling.
  2. Shapumvilla heeft een stollend effect en wordt daarom gebruikt om bloeden.
  3. De wortels van de Wasai-palm zijn goed voor de nieren. Vermalen worden ze worden gebruikt als diureticum, om de uitscheiding van water door de nieren te bevorderen.
  4. Pusanga de Venado brengt geluk voor jagers. Haar bladeren worden ook gebruikt door hen om zich te camoufleren.
  5. Met de boomschors van de Tawari.-boom kunnen infecties, ontstekingen en zelfs kanker worden behandeld.
  6. De aromatische Sodo-plant helpt bij verslavingsproblemen, bijvoorbeeld bij alcoholisme. Vaker worden de bladeren van de plant echter worden gebruikt bij ernstige hoofdpijn.
  7. Van Pusanga de Motelo wordt gezegd dat het mensen helpt die lijden aan angststoornissen.
  8. Het regenwoud is vol muggen. De bladeren van de Cordoncillo helpen ook tegen de jeuk van hun beten.
  9. Cola de raton helpt op krachtige wijze met de spijsvertering. “Het serum dat van deze plant wordt gemaakt werkt snel”, benadrukt Hemiterio. De drank dient dan ook te worden gebruikt in de  nabijheid van een toilet.
  10. Canelilla helpt vrouwen wanneer ze cysten aan de eierstokken hebben. Ook helpt de plant om hun vruchtbaarheid te verbeteren.

Deze planten worden in Zuid-Amerika als huismiddel gebruikt voor de genoemde ziekten en kwalen. Of en hoe de planten echt helpen is wetenschappelijk bewezen. Deze lijst moet daarom niet als medisch advies worden opgevat.

Toch heeft de geneeskunde baanbrekende ontdekkingen gedaan dankzij planten uit het regenwoud. Met elke onontdekte plantensoort die uitsterft verdwijnt weer een mogelijke genezing van een menselijke ziekte. Reden genoeg om dat te voorkomen dus.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s