Klimaatverandering

Amazone-stam in zee met cosmeticaconcern om woud te beschermen

De Paiter Suruí, een inheems volk in het Amazonegebied, heeft gisteren de samenwerking aangekondigd met Natura Cosméticos, een van de grootste cosmeticaproducenten van Latijns-Amerika. Via het Suruí Forest Carbon Project (SFCP) helpt Natura  met het tegengaan van klimaatverandering en het herstel van het regenwoud.

Rainforest Alliance
Het project werd vorig jaar door de Rainforest Alliance goedgekeurd na beoordeling op de criteria van twee internationale standaarden, de Climate, Community and Biodiversity Alliance Standard en het Verified Carbon Standard.

REDD+
Sindsdien is het Suruí Forest Carbon Project (SFCP) er trots op om het eerste inheemse REDD+-initiatief (Reducing Emissions through Deforestation and Forest Degradation) te zijn in het Amazonegebied. Het maakt onderdeel uit van een breder 50-jaren plan van de Paiter Suruí. Daarmee willen ze een duurzame lokale economie opzetten, via een combinatie van traditioneel landgebruik, ecotoerisme en duurzame landbouw.

Paiter-Surui

Carbon credits
Door de verkoop van zogeheten carbon credits willen ze daarbij ook geld verdienen. Bedrijven, of landen, kunnen investeren in de herbebossing en bescherming van grote stukken regenwoud. Daarmee kopen ze carbon credits. Die compenseren hun CO2-uitstoot. Natura Cosméticos, koopt bijvoorbeeld van de Paiter Suruí  12.000 ton aan carbon.

Inheemse wereld
Met de inkomsten uit deze verkoop maken de Paiter Suruí een begin met  hun 50-jaren plan. Een mooi begin, volgens stamhoofd Almir Narayamoga Surui. “REDD+ vormt een brug tussen de inheemse wereld en de niet-inheemse wereld. Zodoende is het een toepasselijke manier om dit proces te beginnen. Op deze manier gaat het kapitalistische systeem de waarde inzien van het behoud van bossen en worden de inheemse mensen die ze beschermen voor hun werk beloond.”

Natura Cosmeticos heeft zichzelf als doel gesteld om haar uitstoot van broeikasgas met een derde terug te brengen voor het eind van dit jaar. Het kopen van carbon credits is daarvoor een van de manieren om dat te bereiken.

Surui-gebied in Brazilie. De Surui hebben nauw samengewerkt met Google Earth Outreach om hun terrein in kaart te brengen.

Surui-gebied in Brazilie. De Surui hebben nauw samengewerkt met Google Earth Outreach om hun terrein in kaart te brengen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s