Klimaatverandering

Van biodiversiteit tot koolstofvoorraden

Wie Rainforest Alliance zegt denkt misschien vooral aan ons  keurmerk voor duurzame koffie en thee. Maar we doen veel meer. In de serie Hoogtepunten van 2012 nu aandacht voor ons werk op het gebied van klimaatverandering.

Veel meer achter de schermen werken we aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door ontbossing en bosdegradatie tegen te gaan, het beschermen van biodiversiteit, het stimuleren van duurzaam bosbeheer en het behouden en vergroten van koolstofvoorraden in bossen.

Koolstofvoorraden
Dat doen we onder meer door de verificatie en validatie van projecten die werken aan de opbouw van die voorraden en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide.

We hebben in 2012 daarmee mooie resultaten gehaald:

  • In 2012 hebben 18 nieuwe projecten op het gebied van koolstofvoorraden in bossen verificatie of validatie gekregen van de Rainforest Alliance. Daarmee kwam vorig jaar het  wereldwijde totaal tot 61 zogeheten carbon projects. Oftewel twee miljoen hectare bosland, verspreid over 21 landen.
  • De totale vermindering van uitstoot aan broeikasgassen steeg vorig jaar dankzij onze geverifieerde of gevalideerde projecten op het gebied van koolstofvoorraden naar 9,27 miljoen ton koolstofdioxide (CO2). Gelijk aan wat 1,8 miljoen auto’s per jaar uitstoten.
  • Om slimme klimaatvriendelijke praktijken te promoten heeft de Rainforest Alliance in 2012 training gegeven aan 600 leiders van lokale gemeenschappen in Ghana, Honduras, Columbia, Indonesië en Mexico.
  • In 2012 werd ook ’s werelds grootste carbon project in Peru gevalideerd. Dit stuk bos, 560.000 hectare groot, ligt verdeeld over de nationale parken Tambopata en Bahuaja-Sonene.
  • In Madagascar werd ook het Makira REDD project (Reduced Emission from Deforestation and Forest Degradation) gevalideerd. Dit project heeft zichzelf een indrukwekkend doel gesteld: namelijk om de komende 30 jaar een uitstoot van een slordige 38 miljoen ton aan broeikasgassen terug te dringen. Dat staat gelijk aan wat 4,5 miljoen auto’s per jaar uitstoten.
  • In Brazilië werd een REDD+ project, geleid door de inheemse  Paiter Surui, gevalideerd. Het is het eerste inheemse REDD+ project in het Amazone-gebied. De Paiter Surui hebben zelf het initiatief voor dit project genomen. Met een eigen 50-jaren plan willen ze het regenwoud om hen heen beschermen en daarmee ook hun eigen manier van leven. Via dit Suruí Forest Carbon Project (SFCP) willen ze tegelijk met het beschermen en herstellen van grote stukken tropisch bos ook geld verdienen.
  • De Rainforest Alliance werd in 2012 goedgekeurd als een Accredited Offset Verification Body  door de Amerikaanse staat Californië. Californië is bezig met het invoeren van het eerste zogeheten cap-and-trade programma in de Verenigde Staten. Cap-and-trade geeft aan hoe de handel in emissierechten als milieumaatregel kan werken. Behalve de handel in die emissierechten moet er ook een cap, een plafond voor de totale hoeveelheid emissies worden vastgesteld, dat bijvoorbeeld in de loop van de tijd steeds lager komt te liggen.

Lees meer in het Jaarverslag van 2012.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s