Toerisme

Lokale gemeenschappen Rio Negro kiezen voor toerisme

Brazilië is druk bezig met de infrastructuur om de enorme bezoekersaantallen op te vangen volgend jaar tijdens het Wereldkampioenschap voetbal. Ver weg van de stadions werkt de Rainforest Alliance in de Amazone rond de Rio Negro samen met  lokale gemeenschappen aan een hele andere infrastructuur, namelijk die van duurzaam toerisme.

Van blauwe ara’s, kaaimannen, capybaras tot jaguars. De wouden rond de Rio Negro in Brazilië, ’s werelds langste zwartwaterrivier, zijn een ware schatkamer aan dieren en planten. Deze enorme rijkdom is altijd het thuis geweest voor zelfvoorzienende lokale gemeenschappen. Maar de tijden zijn veranderd. Vandaag de dag proberen de families rond te komen met de schamele inkomsten uit visserij en landbouw. En dat lukt niet altijd. Niet voor niets hebben veel boeren hun toevlucht genomen tot illegale houtkap, waar meer geld in te verdienen is.

Economisch alternatief
Rainforest Alliance werkt aan een economisch alternatief voor deze boeren: duurzaam toerisme. Dat doen we onder meer door het  geven van trainingen in de gemeenschappen, samen met lokale NGO’s, die deel uitmaken van Community-Based Tourism Forum of Baixo Rio Negro. Daarnaast helpen we lokale toeristische ondernemers om hun bedrijfspraktijk te verbeteren zodat ze voldoen aan onze verificatiestandaarden voor duurzame toerisme. Zodat ze meer winst kunnen maken en daardoor niet meer hoeven te kiezen voor illegale houtkap.

Toerisme
“We willen een toerisme dat ons helpt de roze dolfijnen in de Rio Negro en onze bossen te beschermen”, zeggen Maria Silvana and Trico Evangelista Cruz, deelnemers aan het Baixo Rio Negro initiatief. “Een toerisme dat bijdraagt aan de ontwikkeling van onze gemeenschap, onze levens verbetert en inkomsten oplevert voor onze families.”

Regenwoud
Het Baixo Rio Negro initiatief is een van de voorbeelden van de duurzame toerismestrategie van Rainforest Alliance. Daarbij zijn 35 lokale gemeenschappen betrokken om ruim 202.000 hectare aan waardevolle ecosystemen te beschermen.

Dit is een deel uit het  Rainforest Alliance Jaarverslag 2012. De komende tijd zullen we meer highlights uit dit verslag laten zien op de Frog Blog.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s