Biodiversiteit/Bosbouw

Inheemse visie op duurzaamheid

Om hun land en cultuur te beschermen hebben de Paiter Suruí in het Braziliaanse Amazonegebied een eigen plan ontwikkeld. Rainforest Alliance en partner IMAFLORA hebben dat plan bekrachtigd naar internationale standaarden.

In 1969 kwamen de Paiter Suruí voor het eerst in contact met de rest van de wereld. Sindsdien zijn grote delen van hun leefomgeving verwoest door illegale houtkap en ontbossing voor landbouw. Hun voorouderlijke thuisgrond is in gevaar en daardoor het hele bestaan van het volk.

Gezonde ecosystemen
“Zonder bos zou onze hele cultuur verdwijnen “, legt Almir, Chief van de Paiter Suruí uit. “En zonder onze cultuur, zou het bos al heel lang geleden verdwenen zijn. Op een duurzame manier leven is zeer belangrijk. Net als het steunen van degenen die met hun bestaan afhankelijk zijn van gezonde ecosystemen.”

Paiter-Surui

Almir, leider van de Paiter-Suruí, doet mee aan een gesimuleerde dans bij de opnames voor een Braziliaans tv-programma. ©Cláudia Tavares.


50-jaren plan

Maar de Paiter Suruí hebben het er niet bij laten zitten. In plaats van hun lot te laten in de handen van anderen hebben ze zelf het initiatief genomen. Met hun eigen 50-jaren plan willen   ze het regenwoud om hen heen beschermen en daarmee ook hun eigen manier van leven.

Een centraal onderdeel in dit plan is om tegelijk met het beschermen en herstellen van grote stukken tropisch bos ook geld te verdienen in het Suruí Forest Carbon Project (SFCP).

Internationale standaarden
In 2012 hebben de Rainforest Alliance en de Braziliaanse partner IMAFLORA het project van de Paiter Suruí bekrachtigd na beoordeling aan de hand van twee internationale standaarden, de Climate, Community and Biodiversity Alliance Standard en het Verified Carbon Standard.

REDD
En zo was het eerste inheemse REDD-project (Reducing Emissions through Deforestation and Forest Degradation) in het Amazonegebied geboren. De Paiter Suruí zijn de eerste inheemse groep die dit bereiken. Ze profiteren dan ook van de geloofwaardigheid van de onafhankelijke beoordeling van hun project door Rainforest Alliance en IMAFLORA.

Suruí
In het geval van het SFCP-project hebben de Suruí de leiding gehad over het hele proces. Een voorbeeld voor andere inheemse groepen die hun land en cultuur willen beschermen. Om  uitbuiting van inheemse bevolkingsgroepen te voorkomen is het belangrijk dat deze groepen op vrijwillige en goed geïnformeerde wijze toestemming geven aan dit soort projecten.

Deze blog is gebaseerd op een langer artikel uit het Rainforest Alliance Jaarrapport 2012

One thought on “Inheemse visie op duurzaamheid

  1. Pingback: 2012: Hoogtepunten in ons werk tegen klimaatverandering | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s