Biodiversiteit/Landbouw

Duurzame cacaoteelt helpt chimpansees in Ivoorkust

Met het internationale project Greening the Cocoa Industry werkt Rainforest Alliance ook in het nationale park Taï in Ivoorkust. Samen met de Wild Chimpansee Foundation (WCF) werken we aan de bescherming van de unieke biodiversiteit van dit park. En de bedreigde chimpansees in het park.

Greening the Cocoa Industry wil de cacaoteelt wereldwijd verduurzamen. Samen met het VN-Milieuprogramma (UNEP) is Rainforest Alliance dit project in 2011 gestart. Doel is om een kwart miljoen cacaoboeren wereldwijd te helpen duurzaam te werken. Dat komt neer op 750.000 hectare aan cacaoplantage, 10 procent van de totale productie wereldwijd.

Chimpansees
Een van onze partners in West-Afrika daarbij is de Wild Chimpansee Foundation (WCF). Deze stichting werd in 2000 opgericht met als doel West-Afrikaanse chimpansees beschermen in hun natuurlijke habitat in Ivoorkust, Liberia en Guinee. De belangrijkste programma’s van de WCF zijn gericht op het nationale park Taï.

Chimpansee mother and baby

Chimp with baby. ©Alan Feldstein.

Primair bos
Dit park is deel van het grotere Taï-Sapo woud op de grens van Ivoorkust en Liberia. Dit is het grootst aaneengesloten stuk tropisch woud in westelijk Afrika. Naast de chimpansees leven er onder meer zeldzame dieren als dwergnijlpaarden, luipaarden, rode franjeapen, Jentink’s duikers, zebraduikers en Liberiakoesimanses.

Biodiversiteit
Niet voor niets is het gebied aangewezen als een van de 25 biodiversiteitshotspots van de wereld. De WCF is dan ook actief  in het gebied met het terugdringen van stroperij en andere illegale activiteiten door zowel toezicht en handhaving, als met educatie.  WCF helpt mensen, die afhankelijk zijn van stroperij en het jagen op bushmeat, om een alternatief bestaan op te bouwen. Zoals visserij of het houden van kippen. Daarnaast is de WCF bezig met een programma voor ecotoerisme, waarbij vooral  de lokale bevolking beter van wordt.

Duurzame cacao
Verder steunt WCF verschillende programma’s voor duurzame bosbouw en landbouw. Zoals de certificering van duurzame cacao. Dat doet ze in samenwerking met  de Rainforest Alliance, de Duitse organisatie GIZ, het Ivoriaanse Office for Parks and Reserves (OIPR) en ’s werelds grootste chocoladefabrikant Barry Callebaut.

Door de cacaoplantages duurzaam te beheren, die tussen het Ivoriaanse Parc National de Taï en het nationaal bosreservaat Grebo in Liberia liggen, wil de WCF  deze twee beschermde natuurgebieden met elkaar verbinden in zogeheten ecologische corridors. Dat kan onder meer door het plaatsen van schaduwbomen op en rond de plantages.

Educatie
Het werk van WCF kent het nodige succes. De educatie die ze doet in samenwerking met professionele Afrikaanse theaters die optreden op scholen en in dorpen, hebben tot gedragsverandering geleid. Zo eten mensen die hebben meegedaan twee keer zo weinig bushmeat als daarvoor. Ook is het aantal illegale activiteiten in het woud teruggedrongen met meer dan 55 procent dankzij de toezicht en handhaving van de WCF. De populatie apen en duikers groeide daardoor met een kleine 50 procent.

Ecotoerisme
De uitdagingen voor de WCF liggen in het verder ontwikkelen van de programma’s, en het vinden van duurzame subsidie om zo bescherming van de natuur van het park en de chimpansees op lange termijn te bereiken. Ecotoerisme kan daarin een grote rol spelen. De stichting nodigt reizigers dan ook uit om het mooie Taï-park te komen bezoeken en zo mee te werken aan de bescherming ervan.

James Lomax van het VN-Milieuprogramma legt uit hoe duurzame cacaoteelt kan helpen de biodiversiteit te beschermen:

2 thoughts on “Duurzame cacaoteelt helpt chimpansees in Ivoorkust

  1. Pingback: Cacaoboeren werken aan behoud nationaal park Taï | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: 5 Dieren die je helpt beschermen samen met Rainforest Alliance | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s