Landbouw

Zeldzame nachtaapjes ontdekt op boerderijen met Rainforest Alliance certificering

Het helpen beschermen van wilde dieren kan net zo makkelijk zijn als het genieten van een kopje koffie in de morgen. Nieuw onderzoek in Colombia wijst uit dat door Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen een veilige leefomgeving vormen voor allerlei wilde dieren, waaronder bedreigde nachtaapjes (Aotus lemurinus).

De Rainforest Alliance vroeg het Colombiaanse onderzoeksinstituut Cenicafe om onderzoek te doen naar het dierenleven op een aantal koffieplantages in het land. Met hulp van cameravallen en zenders hebben de onderzoekers twaalf verschillende soorten zoogdieren ontdekt in de schaduwbomen en andere vegetatie op de plantages, zoals kinkajoes (Potos flavus), olingo’s (Bassaricyon gabbii) and witsnuitneusberen (Nasua nasua).

night-monkey-2-copy
Nachtaapjes

Het meest opmerkelijke is het zeldzame en bedreigde nachtaapje dat regelmatig te vinden is op de boerderijen. “Nachtaapjes worden zelden gespot omdat het nachtdieren zijn en hoog in de bomen wonen,” vertelt Deanna Newsom, senior analist evaluatie en onderzoek van de Rainforest Alliance. “Door met zenders een groep nachtaapjes in Colombia te volgen, hebben we ontdekt dat de diertjes bijna even vaak voedsel zoeken op de schaduwrijke koffieplantages als in het nabij gelegen regenwoud.”

Schaduwbomen
Om Rainforest Alliance certificering te krijgen moeten koffieboeren voldoen aan een uitgebreide set standaarden die zowel de natuur beschermen op en rond de plantages, als de rechten en het welzijn verbeteren van de werknemers en hun gezinnen en lokale gemeenschappen.
Op de gecertificeerde boerderijen krijgen bossen bescherming en is de jacht verboden. Elke plantage is verplicht stukken land vrij te houden van landbouw en schaduwbomen vormen een bladerdak, waaronder de koffie groeit. De verschillende lagen vegetatie vormen dan ook een belangrijke habitat voor een overvloed aan dieren, zo blijkt uit het onderzoek. Op die manier vormen de plantages een belangrijke corridor voor de dieren tussen nabij gelegen natuurgebieden.

Vogels, zoogdieren, hagedissen, slangen en spinnen
“Sinds we Rainforest Alliance certificering hebben gekregen, zien we regelmatig vogels, zoogdieren, hagedissen, slangen en spinnen op onze boerderij”, zegt Ricardo Rodriguez Chaparro van La Maria, een Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderij in Colombia. “We leren nu onze gemeenschap hoe ook zij kunnen helpen om wild en inheemse diersoorten te helpen beschermen.”

Keurmerk
Consumenten kunnen boeren helpen met de bescherming van wilde dieren en hun habitat door te kijken naar het groene kikkertje, het keurmerk van de Rainforest Alliance op de koffie die ze kopen.

Voor een lijst van koffie met het groene kikkertje, kijk op Shop The Frog.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s