Rainforest Alliance

Rainforest Alliance werkt aan nieuw standaard

Rainforest Alliance werkt met de standaard van het Sustainable Agriculture Network (SAN). Deze standaard is een lange lijst onderwerpen waar boeren aan moeten voldoen om Rainforest Alliance gecertificeerd te worden. Om de standaard up to date te houden met de actuele thema’s op de maatschappelijke duurzaamheidsagenda, wordt hij elke vier jaar herzien. Momenteel werken we aan de nieuwe standaard, die in 2014 wordt vastgesteld.

Sinds de eerste standaarden in 1993 werden geschreven, is er veel veranderd. De SAN-standaard is dan ook continu in beweging.

Belangrijke veranderingen
Zo is klimaatverandering topprioriteit geworden. En naast aandacht voor natuur en milieu en sociale issues, is er nu veel vraag om meer aandacht aan productiviteit van boerenbedrijven te besteden. Hard nodig om het inkomen van boeren en boerinnen te verbeteren, en om aan de groeiende vraag aan producten te voldoen.

Gender
Ook gender is een centraal thema. Het belang van een betere positie van vrouwen, niet alleen voor henzelf maar ook voor ontwikkeling in hun gemeenschappen in het algemeen, wordt steeds meer onderkend.

Tropische landbouw
Het Sustainable Agriculture Network bestaat uit tien organisaties, allemaal actief in tropische landbouw. Rainforest Alliance is een van deze leden. Samen bepalen de leden wat er in de standaard moet staan om optimaal bij te dragen aan duurzame landbouw. Maar dat doen ze niet alleen. Wereldwijd worden partijen uitgenodigd om bij te dragen aan dit proces.

4948650754_ab32c72406_b
Consultatie

Via de SAN website kan online input worden geleverd, en er worden dit jaar twee zogeheten publieke consultatierondes gehouden met workshops. De eerste ronde is in juni afgerond: vijftien workshops in producerende landen, van Costa Rica tot Ethiopië tot Indonesië, en vijf in consumerende landen, onder andere in Londen, Frankfurt en Amsterdam.

Workshops
“Per workshop komen een kleine twintig experts een hele dag meedenken. Dat is geweldig om te zien.”, zegt Martine Willems, manager Sustainable Agiculture Relations van de Rainforest Alliance. “Het maakt zo mooi zichtbaar hoe een groot wereldwijd verhaal dit is, en hoeveel mensen er betrokken zijn bij ons werk. Mensen uit productiebedrijven, uit de handel, van ­­ngo’s, van universiteiten, van overheden.”

300 suggesties
Willems was zelf bij de workshop in Amsterdam. “Er waren levendige discussies, onder andere over kinderarbeid, leefbaar loon en gender. Hoe kun je de standaard het best formuleren, om de situaties in de praktijk te verbeteren? In de week daarna kreeg ik van de deelnemers nog lange lijsten met suggesties toegestuurd. Ik heb een lijst met zo’n 300 suggesties ingestuurd – alleen al uit Nederland.”

We zijn bijzonder benieuwd hoe de tweede draft van de standaard eruit gaan zien! In het najaar houden we de tweede ronde workshops.  Ook in Amsterdam weer.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s