Landbouw

Rainforest Alliance helpt boeren met duurzame financiering

Rainforest Alliance certificering loont. Steeds meer kleine en middelgrote landbouwbedrijven in producerende landen merken dat. Ze krijgen betere prijzen voor hun oogst, de efficiency in hun bedrijf groeit en ze hebben meer toegang tot sterke markten.

Om die certificering te krijgen moeten de boerderijen en plantages wel investeringen doen in hun bedrijf om te voldoen aan onze strenge duurzaamheideisen. Zoals in betere systemen voor afvalbeheer, nieuwe technologie voor waterbehoud of kwekerijen voor vernieuwing van hun gewassen.

Krediet
Voor veel bedrijven betekent zo’n investering geld lenen. En dat is niet makkelijk. De meeste kleinschalige boeren hebben geen kredietachtergrond of onderpand om te laten zien aan banken en andere geldverstrekkers.

Niet alleen zijn de instellingen terughoudend om financiering te verstrekken, ook weten de producenten zelf vaak niet hoe ze een lening moeten aanvragen.

Koffiebonen plukken in Guatemala

Boer in Guatemala plukt zijn koffiebonen. Foto: Leif Pedersen, 2007.

Duurzame financiering
Daarom is de Rainforest Alliance een Duurzaam Financieringsprogramma gestart, het Sustainable Finance Program. Daarmee willen we kleine en middelgrote boerenbedrijven en coöperaties helpen met het vinden van financiering, waarmee ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Speciale aandacht in het programma gaat uit naar vrouwen. Voor hen is het vaak nog moeilijker  om financiering te krijgen dan voor hun mannelijke collega’s.

Landbouwbedrijven die werken volgens duurzaamheidsnormen zijn minder risicovol en dus meer kredietwaardig. Dat stelt Alexandra Tuinstra, manager landbouwfinanciën bij de Rainforest Alliance. “Helaas worden land- en bosbouw nog te vaak door financiële instellingen beschouwd als hoge-risicofactoren, met name voor leningen op lange termijn.”

Lange termijn
En dat terwijl financiering juist belangrijk zijn voor kleine boeren, stelt Tuinstra. “De grootste uitdaging voor de producenten is om leningen op lange termijn te krijgen. Terwijl deze van cruciaal belang zijn, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een crisis. Denk bijvoorbeeld aan de schimmel Roya, die koffieplanten in Latijns-Amerika verwoest. Leningen zijn dan hard nodig voor het behandelen en herplanten van getroffen gewassen.”

Certificering
Rainforest Alliance zelf verstrekt geen leningen, maar helpt de boeren en coöperaties om in contact te komen met geldverstrekkers. Van sociale financiële organisaties, zoals Root Capital of Oikocredit, multinationale financiële instituten tot lokale commerciële banken. En dat werkt. Omdat we een betrouwbare naam hebben opgebouwd blijken landbouwbedrijven met Rainforest Alliance-certificering meer kans te maken op een lening, dan bedrijven die dat niet hebben.

Toerisme
Het Sustainable Finance Program is vooralsnog alleen gericht op duurzame bedrijven in de land- en bosbouw. We hebben nu ook plannen om ook uit te breiden naar andere sectoren, zoals het toerisme, bijvoorbeeld. Daar kan de toegang tot financiering een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de biodiversiteit en het welzijn van het bossen en lokale bevolking.

2 thoughts on “Rainforest Alliance helpt boeren met duurzame financiering

  1. Pingback: Duurzame ontwikkeling heeft betere financiering nodig | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: Duurzame bos- en landbouw vaak belemmerd door gebrek aan financiering | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s