Landbouw/Rainforest Alliance

10 Dingen die je niet wist over de Rainforest Alliance

Kom je regelmatig ons ‘groene kikkertje’ tegen? Op de koffie of thee die je drinkt? Of op het fruit dat je eet? En vroeg je je af wat of wie de Rainforest Alliance nu eigenlijk is? Hier zijn 10 Dingen die je niet wist over de Rainforest Alliance.

 1. De Rainforest Alliance is veel meer dan alleen een keurmerk voor duurzame producten.
  Niet alleen helpen we consumenten kiezen voor duurzame producten, we gaan veel verder. We werken aan het behoud van biodiversiteit, maar zetten ons ook in voor een beter leven van lokale gemeenschappen. We helpen lokale boeren om duurzaam te werken. Dat doen we met technische ondersteuning, training en onderwijs. In de afgelopen 26 jaar hebben we 1,53 miljoen hectare landbouwgrond wereldwijd helpen omzetten in duurzaam beheerde grond. Verder zijn we actief op het gebied van duurzaam toerisme en duurzame bosbouw.
 2. Het overgrote deel van onze inkomsten gaat rechtstreeks naar ons werk in het veld.
  In 2012 hebben we bijna 44 miljoen dollar inkomsten gehad. 87 procent daarvan hebben we besteed aan programma’s en 7,5 procent aan fondsenwerving en administratie. Dus voor elke euro die we krijgen gaat 87 cent rechtstreeks naar onze programma’s. Lees meer in ons jaarverslag.
 3. De Rainforest Alliance werkt wereldwijd.
  In 1987 zijn we klein begonnen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. We werken in meer dan 70 landen aan projecten, hebben 35.000 leden wereldwijd en hebben in 20 landen een kantoor. In totaal werken er 373 mensen voor Rainforest Alliance.
 4. Is Rainforest Alliance ook in Nederland aanwezig?
  Ja. Het Rainforest Alliance-keurmerk is ook in Nederland steeds meer terug te vinden op producten. Denk aan Lipton-thee, Chiquita-bananen, Magnum-ijsjes en verschillende koffiesoorten. Steeds meer mensen kopen producten met het groene kikkertje erop. In 2012 was dat 13,6 procent meer dan in 2011. Er werken in Nederland vier mensen voor de Rainforest Alliance.
 5. Rainforest Alliance zet zich ook in voor mensen.
  Ook al doet onze naam allereerst aan natuur en milieu denken, toch gaat ongeveer de helft van onze standaard over mensen. In totaal hebben ruim 55.000 boerderijen wereldwijd Rainforest Alliance-certificering ontvangen. Dat betekent dat zo’n twee miljoen boeren, arbeiders en hun gezinnen in meer dan 23 landen daar beter van worden. Centraal in onze standaard staan een goede behandeling van arbeiders, goede arbeidsvoorwaarden, hun  gezondheid en veiligheid en goede relaties met de lokale gemeenschappen.
 6. We helpen rechtstreeks de boeren
  Certificering van Rainforest Alliance past op elke soort boerderij. Van kleinschalige coöperaties en familieboerderijen tot grote plantages, gerund door multinationals. Onze certificering werkt als een middel om verandering op allerlei vlakken te stimuleren: goed beheer van de grond, behoud van bos, goed afvalbeheer en een beter leven voor de mensen die er werken. Die verandering komt rechtstreeks ten goede aan de boeren zelf. Door certificering hebben ze betere toegang tot goede afzetmarkten, meer stabiliteit door contracten, betere kredietmogelijkheden, publiciteit en technische ondersteuning vanuit de Rainforest Alliance.
 7. We zijn een onafhankelijke organisatie.
  Om kritisch controles uit te oefenen of boerderijen, plantages en bosgebieden wel voldoen aan de strenge eisen van onze certificering, moeten we wel onafhankelijk van ze zijn. Financiële onafhankelijkheid van onze organisatie is dan ook een onmisbaar element in ons werk. We hebben strenge eisen over contributies. Medewerkers van de Rainforest Alliance die gaan over contributies van een bepaalde organisatie zullen nooit besluiten maken over certificering of verificatie.
 8. Duurzame bedrijfsvoering kan winstgevend zijn.
  De Rainforest Alliance gebruikt de kracht van de markt om de belangrijkste oorzaken van ontbossing en verwoesting van regenwoud tegen te gaan, zoals boskap, uitbreidende landbouw, veehouderij en toerisme. We zorgen ervoor dat miljoenen hectaren bos, landbouwgrond en hotels duurzaam worden beheerd volgens onze strenge duurzaamheidscriteria. Dankzij ons logo kunnen bewuste consumenten dan de juiste keuze maken voor producten die niet ten koste gaan van bos en de mensen die er werken en wonen. En dat werkt. Met duurzame bedrijfsvoering kunnen bedrijven goed meedraaien in de moderne economie.
 9. Met het Rainforest Alliance keurmerk voldoet een product aan minimaal zeven aspecten van milieubescherming.
  Als een boerderij voldoet aan de criteria voor Rainforest Alliance certificering betekent dit: minder watervervuiling, minder bodemerosie,  minder bedreiging van de natuurlijke omgeving en menselijke gezondheid, meer bescherming van wilde dieren en hun leefomgeving, minder afval en minder waterverbruik.
 10. We zijn een van de grootste controleurs van hout en papierproducten ter wereld
  Rainforest Alliance is een van de initiatiefnemers van het Forestry Stewardship Council (FSC) keurmerk voor duurzaam hout. We controleren producten van bosbouw en papierproductie op de standaarden van het FSC, wereldwijd erkend als hét keurmerk voor verantwoorde bosbouw. De afgelopen 26 jaar hebben we 75 miljoen hectare bos gecertificeerd met het FSC keurmerk. De kans is dus groot wanneer je een product koopt met het FSC keurmerk dat de Rainforest Alliance het heeft gecertificeerd.

One thought on “10 Dingen die je niet wist over de Rainforest Alliance

 1. Pingback: Groene Kikkertje scoort goed in Keurmerkenwijzer | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s